Різниця між Salary та Wage в англійській мові

Salary vs Wage: What's the Difference?

Яка різниця між “Salary” та “Wage” в англійській мові?

Коли мова іде про отримання заробітної плати, у англійській мові часто зустрічаються такі слова як: “salary” [sæl.ər.i] та “wage” [weɪdʒ]. Вони перекладають як: «заробітна плата». Ці два слова часто використовуються в контексті доходу. Основна різниця між “salary” та “wage” така: “salary” як правило, фіксована регулярна виплата, часто щомісячна, яку надає роботодавець працівнику, а “wage” заробітна плата на погодинній основі, тобто вона прямо пропорційна відпрацьованим годинам. Давайте розберемось детальніше, щодо використання  “salary” та “wage.”

Що таке “Salary”?

«Salary» означає фіксовану суму грошей, яку працівник отримує від роботодавця і виплачує через регулярні проміжки часу, зазвичай щомісяця або раз на два тижні. Тобто дохід є постійним, незалежно від кількості годин та обсягу виконаної роботи.

Наприклад, якщо хтось має річну зарплату 50 000 доларів США, ця сума буде поділена на кількість періодів виплати в році, щоб визначити її регулярну виплату. Оплачувані посади часто супроводжуються певними ставками,  це значить, що ви отримуєте фіксовану заробітну плату. Перевагою такої заробітної плати є те, що зазвичай ви впевнені у тому скільки ви отримаєте, і можете робити якісь плани щодо використання коштів. Недоліком є те, що ви не отримаєте більше ніж було заплановано.

Приклади:

  • “As a salaried employee, Joan receives a consistent paycheck every fortnight, irrespective of the extra hours she sometimes works.” – «Як найманий працівник, Джоан отримує постійну зарплату кожні два тижні, незалежно від додаткових годин, які вона іноді працює».
  • “Salaried positions can offer more stability, as employees know exactly how much they will receive each pay period.” – «Оплачувані посади можуть запропонувати більшу стабільність, оскільки працівники точно знають, скільки вони отримають за кожен платіжний період».

Що таке “Wage”?

«Wage» — це оплата за працю, яка розраховується погодинно, щоденно або за завдання. На відміну від “salary”, якщо ви працюєте за “wage”, ваша зарплата буде відрізнятися залежно від кількості годин або завдань, які ви виконали протягом певного часу.

Наприклад, якщо працівник отримує погодинну оплату 15 доларів США і працює 40 годин на тиждень, його заробіток за цей тиждень до сплати податків та будь-яких інших відрахувань становитиме 600 доларів США. “Wage” зазвичай використовується коли говоримо про  неповний робочий день або  робота може бути непостійною, а основне коли дохід може бути різний залежно він кількості відпрацьованих годин. Тобто недоліком є те, що немає стабільності у порівнянні із  «salary», але тут немає обмеження на дохід, він може бути значно вищий ніж планувалось.

Приклади:

  • “Emma is earning a wage of $10 per hour, so if she works more hours this week, she’ll see a larger paycheck.” – «Емма заробляє 10 доларів на годину, тому, якщо вона працюватиме більше годин цього тижня, вона отримає більшу зарплату».
  • “Wage earners get paid for the exact number of hours they work, which can sometimes lead to fluctuating income.” – «Найманим працівникам платять за точну кількість годин, які вони працюють, що іноді може призвести до коливань доходу».

Основні відмінності між “Salary” та “Wage”

  • Salary  – використовується для вказання, що заробітна плата є фіксованою регулярною виплатою, тоді як wage, що заробітна плата змінюється залежно від відпрацьованих годин.
  • Salary – часто використовується, коли мова йде про працівників, які зазвичай мають певні обов’язки, які не обов’язково прив’язані до кількості відпрацьованих годин.
  • Wage – часто відноситься до працівниці, які отримують заробітну плату за відпрацьований час, враховуючи оплату понаднормової роботи.
  • Що стосується податку, при  використанні “salary”, податок на прибуток зазвичай вираховується за фіксованою ставкою, і наймані працівники часто мають більш зрозумілу податкову ситуацію, при використанні “wage”, податок може змінюватися, так як змінюється заробітна плата.

Вивчаючи англійську мову, важливо розуміти різниці між “salary” та “wage” будучи на співбесіді, вам потрібно розуміти, чого ви хочете більше – “salary” чи  “wage”.  Такі знання не тільки допоможуть вам бути біль впевненим, а й орієнтуватися у пропозиціях, які ви отримуєте. Запам’ятайте значення цих слів та покращуйте свою англійську, особливо, розглядаючи можливості працевлаштування. “Salary” чи “wage”, знаючи різницю ви зможете легко та швидко  приймати обґрунтовані рішення щодо вашої кар’єри та фінансового майбутнього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!